Zatiahnuté
13°
Bratislava
Florián
4.5.2024
V kauze poistné podvody padli prvé tresty
Zdielať na

V kauze poistné podvody padli prvé tresty

ŽILINA / Sudkyňa žilinského Okresného súdu dnes vyriekla konečný ortieľ nad Eduardom Uhrínom. Rôzne poisťovne pripravil o vyše 44 tisíc eur.

Muž okrádal poisťovne o peniaze za fiktívne úrazy či operácie. Potvrdenia o zákrokoch vystavili spriaznení lekári. Pri viacerých podvodoch sa dohodol so svojimi zamestnancami, ktorí aj zinkasovali provízie.

"Niektoré boli aj tak urobené, že pacienti o tom ani nevedeli," povedal advokát Martin Chlapík.

Podľa obvinenia patril do organizovanej skupiny, do ktorej boli zapletení aj lekári zo Žiliny a Martina. Vyšetrovatelia predpokladajú, že celkové škody sa budú rátať na stá tisíce.

Všetkých týchto spolupracovníkov prihlásil do viacerých poisťovní. Zmluvy uzatvoril tak, aby dostali to najvyššie odškodné. Jeden zo zdravých pacientov dokonca simuloval niekoľko zranení.

"Dnes odsúdený Eduard Uhrín je zatiaľ jediný, ktorý pristúpil na dohodu o vine a treste s tým, že bude akceptovať nepodmienečný trest," uviedol prokurátor Matúš Harkabus.

Po dohode s prokurátorom dnes sudkyňa definitívne potvrdila jeho trest straty slobody na tri roky a štyri mesiace.

Podľa polície  však nebol jediný, kto si privyrábal takýmto nekalým spôsobom. V prípade  padlo 14 obvinení. Figurujú v nej aj poisťováci a doktori

Objasňovanie rozsiahlej kauzy zaberie vyšetrovateľom ešte veľa času. Zrejme bude trvať niekoľko mesiacov, kým si sadnú na lavicu obžalovaných ďalší obvinení.

Súvisiace články